Comisia Europeană a adoptat pe 21 septembrie o propunere ce prevede aplicarea normelor de etichetare referitoare la prezența organismelor modificate genetic (OMG) în alimente, în cazul mierii ce conține polen de la o plantă modificată genetic, potrivit www.europa.eu.
Acest aspect a apărut în contextul unui litigiu privind statutul juridic al mierii, după ce s-a constatat că mierea unui apicultor german conținea polen de porumb modificat genetic MON 810. Instanța germană a sesizat Curtea Europeană de Justiție în acest caz în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare.
În 6 septembrie 2011, Curtea Europeană de Justiție a pronunțat o hotărâre în care a indicat că: a) înțelegerea anterioară a domeniului de aplicare al legislației referitoare la OMG-uri este greșită (această legislație era pe deplin aplicabilă polenului modificat genetic din miere) și că b) polenul din miere trebuie considerat ca fiind un ingredient.
Pe de altă parte, propunerea CE recunoaște că polenul este un constituent natural și nu un ingredient al mierii: acesta intră în stup ca urmare a activității albinelor și se regăsește în miere indiferent dacă apicultorul intervine sau nu.
Astfel, în conformitate cu standardele internaționale ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), propunerea definește polenul ca fiind un constituent natural al mierii, nu un ingredient al acesteia.
Prin urmare, întrucât polenul este considerat a fi un constituent natural al mierii, normele UE în materie de etichetare, care impun o listă de ingrediente, nu se aplică.
Propunerea Comisiei nu va afecta însă concluzia Curții în ceea ce privește aplicarea legislației referitoare la OMG-uri în cazul polenului modificat genetic din alimente. În special, propunerea respectivă nu modifică concluzia Curții potrivit căreia mierea care conține polen modificat genetic poate fi introdusă pe piață numai în cazul în care face obiectul unei autorizații eliberate în conformitate cu legislația.
În plus, vor fi, de asemenea, aplicabile normele în materie de etichetare referitoare la prezența OMG-urilor în alimente.
UE reprezintă aproximativ 13 la sută (200.000 de tone) din producția de miere la nivel mondial: Spania este cel mai mare producător de miere (33.000 de tone), urmată de Italia, Ungaria și România (care produc fiecare aproximativ 22 000 de tone) și de Portugalia (21.000 de tone). Importurile de miere în UE se ridică la aproximativ 140.000 de tone și reprezintă 40 la sută din consumul total al UE.